Vår Miljö!

Hur många känner till motorer som drivs med alkohol, sopor eller vatten? Förgasare som är otroligt bensinsnåla. Eldrivna motorer som kan gå hur länge som helst. Om de skulle börja användas fick oljebolagen lägga ner.

Förbränningsmotorn har varit förlegad i över 50 år. Men oljekarteller och korrupta statliga bestämmelser har tvingat oss att använda bensin i över 100 år. Stora företag har fördärvat vattnet vi dricker, luften vi andas och maten vi äter. De bryr sig inte om världen de fördärvar, bara pengarna de tjänar. Hur många oljeutsläpp tål vi? Miljontals liter olja förorenar havet och dess många livsformer. Däribland plankton, som tillhandahåller 60-90% av jordens syre. Det försörjer hela det marina ekosystemet varifrån all föda kommer. Men planktonet dör.

Avlägset land!
Vi åker till något avlägset land var som helst på jorden, tänkte jag. Men sen insåg jag att de dumpar giftigt avfall överallt i världen. De bestämmer över lagstiftningen och även över lagarna. Enligt lag kan inget bolag få böter på mer än 200 000 kronor per dag. Om ett bolag tjänar 10 miljoner om dan på att dumpa avfall i havet lönar det sig bara att fortsätta. De har inflytande i massmedia och styr våra tankar. Vi får inte säga ifrån gör vi det, ja då är vi fanatiker och blir utskrattade. Vi är arga för att vi blir kemiskt och genetiskt skadade utan att ens veta om det. Dessvärre kommer det att påverka våra barn och barnbarn i en allt mer oviss framtid.

Att samåka i arbetet!
Vi åker till jobbet varje dag, och ser vår bil, och den framför spy ut giftiga gaser och metaller, som alla är gifter som lagras i kroppen. Gifter som dödar oss långsamt även när vi mår bra. Hur många av oss hade för tjugo år sedan trott att vi inte skulle kunna se längre än femton meter (Los Angeles)? Inte kunna andas för att luften bestod av giftig gas? Inte kunna dricka kranvatten utan få köpa vatten i flaskor?

Våra självklaraste rättigheter har tagits ifrån oss!
Tyvärr är verkligheten så grym Vi behöver ansvarsfyllda människor som företräder oss och inte företagen. De får inte tillåta något i vår miljö som inte är biologiskt nedbrytbart, eller kan neutraliseras vid produktionen. Så länge man kan tjäna pengar på att förrorena vår jord fortsätter vissa att göra som dom vill. Vi måste tvinga företagen att vara ansvarsfulla och bevaka allas intressen. När de inte gör det, kan vi då ta tillbaka våra resurser och göra det vi anser vara rätt. Vi måste tillsammans arbeta för en bättre miljö. Vi kan sortera våra sopor och använda vårt förnuft, men då måste alla hjälpa till. I ett slutet ekosystem där varje individ tar sitt ansvar, kan vi göra det bättre för vår nästa generation

Lagstifta hårdare!
Lagstiftningen mot miljöutsläpp måste skärpas avsevärt. Slutna kretslopp i t.ex massafabriker kan göra vår miljö mycket bättre. Vi måste börja nu, med att utarbeta, och ta fram ett bra och tillfredställande miljökrav, på både oss själva och på alla små och multinationella företag runt omkring oss i världen. Ta ditt ansvar.

Ni politiker som styr!
Och till alla styrande politiker i kära gamla anrika Sverige, ni måste få er generation att förstå vikten av vårt miljöansvar. Alla måste börja att tänka om. Vi måste alla hjälpa till, och det är ni som kan höja miljöavgifterna så att det inte blir lika enkelt som idag att tömma gifter i vår natur. Att höja bensinskatten är bara en bra början, men för oss vanliga arbetare vill det till att det visas upp åtgärder där också företagen är med och betalar.

Ta ert ansvar eller avgå!

Text: Michael Svidén

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *